18 Ekim 2013 Cuma

Yeme Turizmi -1 - ADANA

Hem eşimin hem de benim okuldan ortak arkadaşımız Çiğdem'in düğünü bahanesiyle geçen ay kendimizi Adana'da bulduk. Aslında ilk düğün tarihi ve yeri belli olduğunda hemen biletleri alıp, planlamalarımı ve araştırmalarımı yapmaya başlamıştım. :) Gerek internetten gerekse en yakın Adanalı arkadaşlarımdan fikirleri alıp nerde kalınır nerede ne yenirin detaylarını almıştım. Huyumdur eğer bir gezi planlıyorsam fazla detaya girerim. Haritalar çıkarır, gidilecek yerler işaretlenir, rotalar belirlenir, listeler yaparım. Bu gezimizde de nerde kalacağımız nereye gideceğimiz nasıl gideceğimiz hep belliydi. 

Adana belli merkezleri olan ama oldukça küçük bir şehir. Havaalanı diğer şehirlerdeki gibi şehrin dışında bir yerde değil. Adana'da bir yerden bir yere maksimum yarım saatte gidebiliyorsunuz. Eski Adana, ufak tefek dükkanların bulunduğu seyyar satıcıların konuşlandığı bir yer. Yeni Adana ise daha modern ve yeni binaların olduğu bir yer. Adana, Seyhan Nehrine paralel 3 büyük caddeden oluşuyor diyebiliriz. Nehirden içeri doğru Gazipaşa Bulvarı, Atatürk Caddesi ve Ziyapaşa Bulvarı. Ziyapaşa Bulvarı aynen İstanbul'daki Bağdat Caddesi gibi sağlı sollu dükkanların bulunduğu şık bir cadde. 

Kalacağımız otel Gazipaşa Bulvarında Akkoç Butik Oteli. Öncelikle Adana'da kalacaksanız ve merkeze yakın olmak istiyorsanız Akkoç Oteli tavsiye ederim. Odaları çok çok büyük, temiz, çalışanları güler yüzlü ve yardımsever, fiyatları uygun bir otel. 

Bu yazıda gezilecek belde ve şehirlerden çok Adana Mersin bölgesine gittiğinizde nerede ne yenirin cevaplarını bulacaksınız. Benim listem hazırdı, buyrun bu Adana'nın en meşhur yiyecekleri: 

1. Kazım Büfe'de muzlu süt ve tost :) Adana'da şöyle bir durum var, öyle kolaymış, biraymış bu tarz şeyler içilmiyor bu şehirde. Ya has şalgam suyu içeceksin ya da gidip Kazım'da muzlu süt.. Adana havaalanından indik otelimize doğru giderken, (oteli de öyle bir seçmişim ki gidiş yolu Kazım Büfenin önünden geçiyor) elimizde bavul hemen bir muzlu sütümüzü içtik. Lütfen isterken 1 adet olarak isteyin çünkü porsiyonları biraz büyük. 1 adet muzlu süt 1,5 su bardağı şeklinde veriliyor :) 

2. İştah Kebap'ta Adana Kebabı Adana'ya gelinir de kebap yenmez mi? Öyle bilindik Kolcuoğlu, Adana Dostlar'a falan gitmedik, hatta onları görmedik bile :) Elem Kebapçısını övdüler ona da yolumuz uymadı. Has Adanalı arkadaşım Gözde'nin babasının tavsiyesi üzerine Eski Adana diye tabir edilen eski çarşının içinde, bildiğiniz esnaf lokantası şeklindeki İştah Kebap'a gittik. Gerçekten İstanbul'da yediklerimizle hiç alakası yok. Bu arada Adana'da kebap yiyeceğiniz zaman siz istemeseniz bile masa çeşitli salatalarla donatılıyor. Acılı ezmesinden sumaklı soğana, salatasından turşusuna ne ararsanız var ve bunlardan ücret almıyorlar. ;)

3. Şalgam Suyu Bir marka veya yer söylemiyorum, Adana'da nerde içerseniz için gayet güzel. Her sokakta da litrelik ve 5 litrelik plastik şişelerde de satıyorlar. 

4. Bici Bici Seyyar arabalarda satılan, Adananın kavurucu yaz sıcağına birebir bir tatlı. Muhallebinin daha kıvamlı halde küp küp kesilmiş halinin üstüne kırılmış buz, pudra şekeri ve gül suyu koyuyorlar. Herkes beğenmiyormuş ama ben sevdim. Bicici Celal Usta gayet güzel hazırlıyor, Kazım Büfe'nin karşı sokağında tezgahı.
5. Şırdan  Hayvanın midesinin bir bölümünden yapılan bir dolma çeşidi. Görünüşü ve sakatattan yapılıyor oluşundan ötürü benim tercih edeceğim bir yiyecek değil. Adana'da neredeyse her köşebaşında görebilirsiniz. Akşamları yemekten birkaç saat sonra 1-2 adet yenebilecek bir yemekmiş. Adana'ya özgü olduğu için yazayım dedim ama tadını bilemiyorum.

6. Alıç  Aslında tam olarak nereye ait olduğunu bilmediğim bir meyve. Sarı renkte, top gibi, içi çekirdekli ama muhteşem lezzetli ve faydalı bir meyve. Hafif mayhoş ve tatlı bir tadı var. Adana'da her sokakta seyyar satıcılarda görebilirsiniz. İstanbul'da aldıklarımıza hiç benzemiyor, kesinlikle daha büyük daha lezzetli. İstanbul'da ipe dizili şekilde kolye gibi satılır ama hep küçük ve kurtlu olur. Babam küçükken alır boynuma asardı, ben de onları ipin üzerinden kemire kemire yerdim.

7. Sıkma Gözlemeye benzeyen, yufkanın daha kalın ve küçük halde açılmış ve sacda pişirilmiş haline peynir maydanoz ve bazı yerlerde soğan katılarak dürüm haline getirilmiş hali. Yanında çay veya ayranla çok güzel gidiyor. Adanalılar kahvaltıda çok tüketiyorlarmış :) 
Bu arada Adana'ya gelip de dönerken bir şeyler götüreyim derseniz Yeni Uğur Helvacısına uğramadan gitmeyin. Tahin helvası, şalgam suyu, envai çeşit lokum ve cezerye (güllü lokum favorim) alıp götürebilirsiniz.

Adana'ya gelmişken Seyhan Baraj Gölünü de görmeden gelmeyin. Arabanız var ise göl kenarına gidip mekanlarda sıkmanızı yerken çayınızı yudumlayabilirsiniz. Biz Çukurova Üniversitesine çıkıp Son Durak Cafe'de tepeden bakmayı tercih ettik. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder